Veiligheidsglas

Home/Glas/Veiligheidsglas
Veiligheidsglas 2017-11-08T19:41:47+00:00

Glas is een zeer veelzijdig product met zeer veel soorten met uiteenlopende eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Glas kan ook bijdragen aan uw persoonlijke veiligheid en de beveiliging van uw eigendommen. Er zijn verschillende typen veiligheidsglas.
• Letselveilig glas
• Doorvalveilig glas
• Inbraakwerend glas

Deze drie aspecten worden nader toegelicht. Andere veiligheidsaspecten zoals brandveiligheid worden buiten beschouwing gelaten.
Letselveilig glas
Bij gewoon glas ontstaan bij breuk gevaarlijke scherven en openingen in het glas. Dit breukgedrag kan leiden tot lichamelijk letsel, zoals ernstige snijwonden. Zeker op plekken waar het glas makkelijk bereikbaar is, kan glasbreuk ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan glas in (tussen-) deuren, in schuifpuien, in ruiten die tot op de vloer of bijna tot op de vloer komen etc.
Voor dergelijke situaties is er veiligheidsglas. Dit is glas met een veilig breukpatroon, waarin bij breuk geen grote scherven of openingen ontstaan. De kans op ernstig letsel is daarmee onmogelijk geworden. Kleine ongelukjes zijn nog wel mogelijk vandaar dat de officiële term voor dit type glas letselbeperkend glas is.

Voor het toepassen van letselbeperkend glas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Maar daarnaast is het voor u als consument belangrijk de vraag te stellen: waar kan in mijn huis letsel ontstaan als glas breekt? Denk daarbij niet alleen aan uw eigen veiligheid of van uw huisgenoten, maar ook aan die van bezoekers, zowel volwassenen als kinderen.
Doorvalveilig glas
Glas kan zo sterk zijn dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Bij dit type glas mag het glas bij tegen aanstoten wel breken maar mogen er geen openingen ontstaan. Dit kan met PVB-gelaagd veiligheidsglas.

Inbraakwerend glas
Glas kan ook uw eigendommen beschermen tegen diefstal. Dit kan met beveiligingsglas waarmee het vrijwel onmogelijk wordt in korte tijd een opening in het glas te forceren. Zeker de gelegenheidsdief zal daardoor ontmoedigd worden, maar beveiligingsglas kan ook zo sterk worden gemaakt dat het niet in korte tijd en zelfs met forse middelen niet kapot te krijgen is.

Beveiligingsglas is ook PVB-gelaagd glas maar dan met meer folies en meer glasbladen. Hoe meer folies en hoe meer glasbladen, hoe sterker het glas. Beveiligingsglas is dus in diverse sterktes (klassen) verkrijgbaar.

De soorten veiligheidsglas
Gehard glas
Gehard glas is speciaal behandeld glas. Het is vijf keer sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt, valt het in kleine veilige (onscherpe) korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten van auto’s, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc.
Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er geen grote opening ontstaat, zoals bij gewoon glas wel het geval is. Het blijft dus onmogelijk door de ruit heen te vallen als de ruit voldoende dik is.

Overige toepassingen van veiligheidsglas
Veiligheidsglas en beveiligingsglas laten zich perfect combineren met hoogrendementsbeglazing, oftewel isolatieglas. Tevens kunnen andere functies aan de beglazing worden toegevoegd, bijvoorbeeld: zonwering, geluidwering en brandwering.
Voor meer informatie neem contact met ons op via 0655776988 of stuur een email naar quickkozijnen@hotmail.com.